ECHO

Is een installatie waarin een video wordt geprojecteerd op verschillende reflecterende materialen. Elk materiaal reflecteert de video op zijn eigen manier de ruimte in. Dit representeert de verschillende perspectieven die mensen hebben van dezelfde ervaring. Je kijkt allemaal naar hetzelfde maar iedereen verwerkt dit op zijn eigen manier.

ECHO is gebaseerd op de ervaring die ik had met mijn moeder tijdens een voorstelling van het Nederlands Dans Theater. Mijn moeder is slechtziend waardoor zij niet alles van de dansvoorstelling meekreeg, ik daarentegen ben getraind om extra visuele elementen te zien zodat ik het aan mijn moeder kan omschrijven. Hierdoor realiseerde ik mij dat iedereen de voorstelling anders beleeft. Tijdens de voorstelling deed ik een handbeweging van de danser voor aan mijn moeder. Dit moment heb ik gebruikt als visueel beeld.

Tijdens de dansvoorstelling kijkt iedereen naar hetzelfde stuk echter niemand in de zaal kan alle elementen van de voorstelling in een keer ervaren. Hierdoor heeft iedereen zijn eigen versie van de voorstelling. Als we al deze versies met elkaar zouden delen en samenbundelen dan kom je uiteindelijk weer bij de originele versie van de dansvoorstelling.

De installatie bestaat uit een houtconstructie met daarop een schijf die langzaam ronddraait. Op de schijf liggen allerlei materialen met allemaal een andere structuur of vorm. Deze materialen kunnen licht opvangen en weerkaatsen. Op de installatie worden de handbewegingen geprojecteerd die ik voordeed aan mijn moeder, in de vorm van een video. Omdat de materialen op de schijf ronddraaien vangen zij iedere keer vanuit een andere hoek de videobeelden op en hierdoor worden deze telkens vervormd en weerkaatst. De video staat voor de totale ervaring, dit is net als het toneelstuk. De materialen op de schijf zijn een abstracte verbeelding van de verschillende visuele belevenissen van het publiek.

Ik heb gekozen voor deze vorm omdat ik in het dagelijks leven geïnspireerd raakt door licht die weerkaatst wordt door verschillende materialen en objecten. Ik vind dat een object hierdoor een extra functie krijgt. Het object is dan niet alleen functioneel maar krijgt er ook een artistieke- en verhalende functie bij. Ook ben ik geïnspireerd geraakt door een van de meest bekende passage uit Plato’s werken namelijk de Allegorie van de grot. In deze passage gaat het om de echo en schaduwen. Dit reflecteert naar de weerkaatsingen en vervormingen van de installatie.