RELEASE

RELEASE is een installatie gemaakt door Demian Haverkamp, Lisa Brouns, Marieke van der Burg en Lieven Hermse. 

Een groot deel van de mensheid heeft de neiging om het leven te controleren , bezitten en naar zijn eigen hand zetten en we proberen de onvoorspelbaarheid van het leven tegen te gaan. Terwijl hier juist de schoonheid in zit. Niks in het leven is zeker maar toch zijn wij mensen constant opzoek naar zekerheid. Dit hebben de makers vertaald in ‘RELEASE’.

Bijna iedereen kent het gevoel van iets willen controleren wat oncontroleerbaar is. Een bekend voorbeeld is de tijd, wat wij proberen te bezitten doormiddel van cijfers en tekens. We plannen ons leven vol met momenten die we vastleggen in een agenda, alsof we dan weten wat we kunnen verwachten. Het mooie aan onvoorspelbaarheid is dat je altijd verrast wordt. Het geeft een mogelijkheid om dingen anders te bekijken. Om dingen te bekijken op een manier die niet vanzelfsprekend is, die je kan verassen.

RELEASE is een installatie bestaande uit een houten constructie die een doek strak spant, omhoog trekt en laat vieren. Het doek wordt omhoog gehaald via een liftsysteem die aangestuurd word door een Arduino en kleine motoren die bevestigd zijn aan de houtconstructie.

Het doek wordt strak getrokken en omhoog gebracht waardoor er windkracht ontstaat onder het doek, hierdoor ontstaat er een bolling. Vanaf dat punt worden de touwen losgelaten waardoor het doek omhoog wordt geveerd en daarna naar beneden dwarrelt. De manier waarop het doek valt is elke keer anders, hierdoor is het onvoorspelbaar. In de installatie is alle mechanica nog zichtbaar dit zorgt voor een mechanische uitstraling. Hierdoor komt een duidelijk contrast tussen de grote palen en het doek. In eerste instantie lijkt de installatie voorspelbaar en gecontroleerd. Zodra het doek valt word je verrast en maakt het de installatie juist ongecontroleerd, omdat je niet weet hoe het doek valt.

Het werk is geïnspireerd door de werken van Daniel Wurtzel. In zijn werk wordt er gebruik gemaakt van wind en doeken die op een organische manier bewegen. Onvoorspelbaarheid speelt een grote rol bij de werken van Wurtzel. Dit is voor de makers een bron van inspiratie voor de vormgeving van de installatie. Het verschil tussen Wurtzel en de makers is dat dit werk juist een contrast wil  laten zien tussen mechanisch en vloeiend. Ook werkt Wurtzel met name met lucht om zijn installatie in beweging te zetten, terwijl RELEASE grotendeels door machines word opgetild. Een werk die dat wel doet is Flap Flap. Hier word een doek getild door een stalen constructie, alleen beweegt dit werk niet. Hierdoor is het werk voorspelbaar en gecontroleerd. Deze twee werken zijn een inspiratiebron geweest om RELEASE te maken.